Jaarlijkse pensioenbijeenkomst werkgevers & HR-medewerkers 12 juni 2024: info en aanmelden

Resultaten Z-score en performancetoets 2023

Geplaatst op 29 maart 2024

Elk jaar berekenen we de Z-score en voeren we een performancetoets uit. De resultaten bepalen of werkgevers verplicht aangesloten blijven bij Bpf HiBiN.

Resultaten Z-score en performancetoets 2023
Kunnen we u helpen?
Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.

Elk jaar berekent Bpf HiBiN vóór 1 april de Z-score en de performancetoets. De resultaten bepalen of werkgevers verplicht aangesloten blijven bij Bpf HiBiN. De accountant van het fonds toetst beide cijfers. Op 28 maart 2024 heeft EY (de certificerend accountant) een goedkeurende verklaring afgegeven over de Z-score 2023.

Wat is een Z-score?

De beleggingsprestatie van een bedrijfstakpensioenfonds wordt elk jaar getoetst en uitgedrukt in de zogeheten Z-score. Jaarlijks berekent Bpf HiBiN de Z-score over het afgelopen jaar. Het beleggingsrendement op de portefeuille van het fonds wordt vergeleken met een wettelijk vooraf vastgestelde maatstaf, ook wel benchmark genoemd.

De Z-score is het resultaat van een ingewikkelde berekening. De Z-score gaat over de prestaties van Bpf HiBiN op het gebied van beleggingen. Het laat zien of voldoende rendement wordt gehaald met de beleggingen vergeleken met de benchmark.

Wat is de performancetoets?

De performancetoets is gebaseerd op de Z-scores over een periode van vijf jaar. Beleggen is immers een zaak van de lange termijn. Als het resultaat positief is, blijven alle werkgevers verplicht aangesloten bij Bpf HiBiN. Het beleggingsresultaat is dan voldoende. Bij een negatieve uitkomst van de performancetoets (uitkomst lager dan ‘0’) mag een aangesloten werkgever besluiten uit de pensioenregeling van Bpf HiBiN te stappen en naar een andere pensioenuitvoerder te wisselen.

Z-score en performance toets 2023 Bpf HiBiN

De Z-score en de performance toets voor 2023 zijn:

  • Z-score: -/-0,50;
  • Performance toets: 1,29.

De uitwerking van de performancetoets kunt u natuurlijk opvragen bij Bpf HiBiN. Dat kan via werkgevers@bpfhibin.nl en 076 – 764 05 48 (werkgevers).

Ook worden de Z-score en performancetoets opgenomen in het jaarverslag 2023. Dat is vanaf half juni 2024 beschikbaar.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Dit betekent dat u als aangesloten werkgever, op basis van deze cijfers, geen vrijstelling van verplichte deelneming in Bpf HiBiN kunt krijgen.

Vragen? We helpen graag!

Als u na het lezen van dit nieuwsbericht vragen heeft hierover of over andere pensioenzaken, neem dan gerust contact met ons op. Wist u trouwens dat veel antwoorden over pensioenzaken bij Bpf HiBiN snel en makkelijk te vinden zijn op deze website, bij de veelgestelde vragen?

Pensioen bouwmaterialenhandel

Hulp nodig?

Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.