Werkgever of medewerker HR? Geef uw e-mailadres aan ons door.

Het nieuwe pensioenstelsel

Op 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet ingegaan, de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). Maar wat betekent dat voor de pensioenen?

Kunnen we u helpen?
Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.

Nieuwe pensioenwet, wat betekent dat?

Op 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in, de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). Nederland staat bekend als een land waarin pensioenen goed zijn geregeld. Maar het pensioenstelsel moet wel nodig vernieuwd worden.  De nieuwe wet zorgt ervoor dat de pensioenen goed geregeld blíjven.

Wat blijft hetzelfde?

Het uitgangspunt blijft dat we ons pensioen in Nederland samen opbouwen. En de financiële risico’s met elkaar delen. Voor u betekent dat: u blijft samen met uw medewerker premie voor zijn of haar pensioenopbouw betalen. Bpf HiBiN belegt dat geld en keert het pensioen uit.

De nieuwe wet maakt trouwens niks uit voor de AOW-uitkering. Die blijft uw medewerker straks gewoon van de overheid ontvangen.

Wat verandert er?

De afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog. In het nieuwe pensioenstelsel kunnen we de opbrengst van de beleggingen sneller gebruiken om de pensioenen te verhogen. Omgekeerd werkt het ook: als het flink tegenzit, kunnen de pensioenen ook omlaag. De nieuwe pensioenwet regelt wel dat er buffers zijn om dat zo veel mogelijk op te vangen.

De nieuwe pensioenwet zorgt er ook voor dat uw medewerker duidelijker en persoonlijker ziet hoeveel pensioen er is opgebouwd. Het pensioen is voortaan: alle betaalde premies + het rendement dat dit geld heeft opgeleverd. Wat ook verandert: de premie die uw medewerker betaalt is bestemd voor het eigen pensioen.

Voorlopig blijft alles nog even hetzelfde

De nieuwe wet gaat op 1 juli 2023 in. Maar het duurt nog wel even voor de pensioenfondsen overgaan op de nieuwe regels. En dus ook voordat u en uw medewerker er iets van merken. We houden u natuurlijk op de hoogte. Stap voor stap nemen we u mee naar het nieuwe pensioenstelsel.

Vragen over het nieuwe pensioenstelsel? We helpen u graag!

Meer weten over het nieuwe pensioenstelsel? Of wat dat voor het pensioen van uw medewerker betekent? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen alvast voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag daar niet tussen of wilt u liever iemand spreken? Neem dan gerust contact met ons op.

Kijk zeker ook eens op de website Pensioenduidelijkheid, van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daar is veel algemene informatie te vinden.

Pensioen bouwmaterialenhandel

Hulp nodig?

Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.